JORDI COS PEDROL
“La música com a impulsora i mirall del desenvolupament social, cultural i econòmic d’un país descentralitzat”

L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) va néixer de l’entusiasme sense aturador de la Sra. Mirna Lacambra davant la necessitat  de l’AAOS  de comptar amb una orquestra pròpia  per oferir una  temporada d’òpera a Sabadell. L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), per tant,  li deu a l’òpera la primera llum de vida.

Han passat més de 30 anys des d’aleshores en què les dues entitats, AAOS i OSV,  han seguit camins diferents, però sempre paral·lels,  fins que de nou en una bifurcació del temps ens hem  trobat de nou dins d’una mateixa ruta  per emprendre una nova aventura  a través de Fundació Òpera a Catalunya (FOC)  amb Fundació Fluidra-Llegat Joan Planes i Banc Sabadell com a  fidels i entusiastes companys de viatge.

Avui i durant aquesta temporada  2020/21 sereu testimonis,  partícips i impulsors no només d’un esdeveniment artístic, sinó també d’una realitat amb molt pocs referents al món, que no només ens enriqueix com a persones sinó també com a país: un cicle d’òpera que gira pel territori i  produït  de manera privada amb suport públic a través d’una institució gestionada de manera compartida  per empresaris i artistes.  El fet que  aquesta realitat tingui lloc fora de la capital de Catalunya, a Sabadell, li afegeix un tret cabdal que contribueix a la prosperitat del nostre país.   

El 95% del total de la inversió pública a Catalunya en música clàssica es concentra a la ciutat de Barcelona. L’estudi de l’informe “Subnational governments around the world” (2018) de l’OCDE  demostra que la descentralització de serveis ofereix als països més oportunitats de desenvolupament. La major part dels països descentralitzats tenen un PIB per càpita més alt i demostren una millor eficiència econòmica que els dependents d’administracions centrals.

El reconeixement oficial i consolidació  de la ciutat de Sabadell com a un centre de producció simfònica i d’òpera, al servei del territori,  i de formació de nous cantants és un dels principals objectius a assolir els anys vinets per la FOC. La música, a la fi, no només com a element de gaudi i formació humanística sinó també com a impulsora i alhora mirall del  desenvolupament social, cultural   i econòmic d’un país descentralitzat.

Gràcies amb la vostra presència  avui per contribuir a  fer-ho possible!

Bones òperes!!

Jordi Cos

President de l’OSV 

JORDI COS PEDROL

President de l’Orquestra Simfònica del Vallès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *