Skip to content
CONCURS MIRNA LACAMBRA

PRIMER PAS CAPA LA PROFESSIONALITZACIÓ

L’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell va néixer el 1982 amb un doble objectiu: dotar la ciutat de Sabadell d’un festival d’òpera i promocionar joves valors del nostre país, ajudant-los a iniciar les seves carreres en el món de l’òpera. Amb aquest propòsit, aviat va crear el Concurs Eugenio Marco, bianual i d’àmbit espanyol. Igualment, des de fa anys, l’Associació concedeix premis en diversos concursos, com el Tenor Viñas (Barcelona), el Germans Pla (Balaguer), Camerata Sant Cugat i el Josep Palet (Martorell).

 

Més tard, el 1996, el Concurs Eugenio Marco es va transformar en el Concurs Mirna Lacambra, anual i obert a joves cantants espanyols o estrangers residents a Espanya, que serveix per accedir als Cursos de l’Escola d’Òpera de Sabadell, creada aquell mateix any.

 

Per gestionar l’Escola es va constituir l’Associació per a la Formació de Joves Cantants d’Òpera. Aquesta entitat, amb el temps, fou dissolta i en l’actualitat, i des de ja fa sis anys, és la Fundació Mirna Lacambra – Xavier Gondolbeu, creada el 2013, la que vetlla pel funcionament del Concurs i Curs anuals.

 

En aquest any 2021 tenim el plaer de celebrar els primers 25 anys de l’Escola d’Òpera de Sabadell, les nostres Noces d’Argent, fet del qual ens sentim infinitament orgullosos, sobre tot quan veiem l’ingent treball realitzat durant aquest quart de segle.

Amb aquest XXV Curs, dedicat al muntatge de l’òpera Il barbiere di Siviglia de Gioacchino Rossini, pretenem preparar de forma exhaustiva els alumnes en tot allò que requereix una bona representació operística: tècniques d’interpretació escènica i musical, expressió corporal, estil, dicció, etc. Tot això amb l’objectiu final de representar l’òpera davant el públic. D’aquesta manera, els alumnes seleccionats en el Concurs actuaran en el Teatre La Faràndula de Sabadell, previs assaigs amb orquestra, en la mateixa producció d’Il barbiere di Siviglia que transcorrerà en paral·lel pel Cicle Òpera a Catalunya, a càrrec dels artistes professionals.

A tot aquell que comença en aquest apassionant món de l’òpera se li demana experiència, cosa bastant difícil d’adquirir en el nostre país. Doncs bé, això és el que oferim: experiència, treballada amb tota la dedicació i la serietat que sempre ens ha caracteritzat. El primer contacte amb l’escenari, l’orquestra, l’escenografia i el vestuari davant el públic és inoblidable per a un cantant. Amb la nostra Escola d’Òpera de Sabadell pretenem que els futurs professionals de l’òpera en aquest país recordin sempre aquest primer cop, aquest primer pas cap a la professionalització.

 

FUNDACIÓ MIRNA LACAMBRA-XAVIER GONDOLBEU

Aquesta fundació fou creada el desembre de 2013, i posteriorment inscrita al Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya, per voluntat dels seus fundadors, el matrimoni format per Mirna Lacambra i Xavier Gondolbeu que, després d’estar al front de l’AAOS de manera infatigable durant 31 anys, van sentir que s’havia de donar un pas al front amb la fi d’assegurar la continuació del projecte de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, preservant el seu llegat i amb una clara visió de futur.

Aquest és el principal objectiu de la Fundació, però també en té d’altres. Un dels més importants és la projecció de l’Escola d’Òpera de Sabadell.

Així doncs, us donem la benvinguda a les activitats de la Fundació Mirna Lacambra-Xavier Gondolbeu, que seguirà infatigable amb el seu treball de foment i dinamització de l’espectacle operístic, sempre tenint com a principals beneficiaris els joves talents del nostre país.