Vés al contingut

Subscriu-te:

QUATRE JOVES CANTANTS GUANYEN EL XXVII CONCURS MIRNA LACAMBRA, DEDICAT A L’ÒPERA ‘ROMEU I JULIETA’ DE CH. GOUNOD

  • Els guanyadors de l’edició d’enguany són Oscar Encinas, Rosa Maria Ramírez, Laura Gibert i Tamara Abraão dos Santos que interpretaran els rols de Roméo, Stéphano, Juliette i Gertrude, respectivament
  • El Concurs s’ha celebrat a Sabadell el 5, 6 i 7 de juliol amb dues proves eliminatòries i la prova final, totes al Teatre Principal
  • El Jurat del Concurs ha estat format per Mirna Lacambra, Daniel Gil de Tejada, Eduard Giménez, Dalmau González, Francesca Roig, Pau Monterde i Miquel Gorriz, i Jordi Torrents n’ha estat el Secretari
  • Els guardonats participaran en la propera edició de l’Escola d’Òpera de Sabadell i actuaran al Teatre La Faràndula en la mateixa producció de ‘Romeu i Julieta’ de Ch. Gounod que transcorrerà en paral·lel pel cicle Òpera a Catalunya, a càrrec dels artistes professionals

 

Sabadell, 10 de juliol de 2023

Els dies 5, 6 i 7 de juliol ha tingut lloc la XXVII edició del Concurs Mirna Lacambra, que s’ha celebrat a Sabadell amb dues proves eliminatòries dimecres 5 i dijous 6 i la prova final el divendres 7, totes al Teatre Principal de la ciutat i obertes al públic. Dedicat a l’òpera Romeu i Julieta de Charles Gounod, el Concurs d’enguany ha aplegat 18 joves cantants de nacionalitat espanyola i estrangers residents a Espanya d’un màxim de 33 anys que han optat a diferents personatges d’aquesta obra, dels quals han interpretat diferents àries en les proves del certamen.

Els guanyadors del Concurs Mirna Lacambra 2023 han estat el tenor Oscar Encinas (per al rol de Roméo), la soprano Laura Gibert (per al rol de Juliette), la soprano Rosa Maria Ramírez (per al rol de Stéphano) i la mezzosoprano Tamára Abraão dos Santos (per al rol de Gertrude). Tal com preveuen les bases del concurs, posteriorment a l’anunci dels guanyadors, el Jurat va oferir un dels personatges que havien quedat deserts a un dels participants: el tenor Adrià Mas interpretarà el rol de Tybalt i tindrà els mateixos drets i obligacions per a seguir el curs de professionalització que els guanyadors dels personatges principals.

L’edició d’enguany ha comptat amb Jordi Torrents com a Secretari del Jurat, Marta Pujol com a pianista oficial i un Jurat format per set membres provinents de l’àmbit del cant i de la direcció musical i teatral: Mirna Lacambra, cantant, Presidenta de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell i Directora Artística de la Fundació Òpera a Catalunya; Daniel Gil de Tejada, director d’orquestra; Eduard Giménez, cantant i professor del Conservatori del Liceu; Dalmau González, cantant; Francesca Roig, professora de cant; Pau Monterde, director teatral i professor de l’Institut del Teatre i Miquel Gorriz, actor, director teatral i professor d’interpretació.

 

Escola d’Òpera de Sabadell

En el seu inici, l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell (AAOS) va crear el Concurs Eugenio Marco, transformant-lo posteriorment en el Concurs Mirna Lacambra per a l’accés als cursos de l’Escola d’Òpera de Sabadell, creada el 1996 per Mirna Lacambra, complint així amb la seva filosofia de recolzar i promocionar els joves cantants.  

Amb aquest XXVII curs (gestionat per vuitena vegada per la Fundació Mirna Lacambra – Xavier Gondolbeu), dedicat al muntatge de l’òpera Romeu i Julieta de Charles Gounod, es pretén preparar de forma exhaustiva l’alumnat en tot allò que requereix una bona representació operística: tècniques d’interpretació escènica i musical, expressió corporal, estil, dicció, etc. Tot plegat amb l’objectiu final de representar l’òpera davant el públic. D’aquesta manera, els alumnes seleccionats en el Concurs formaran part de la propera edició de l’Escola d’Òpera de Sabadell i actuaran en el Teatre La Faràndula de Sabadell en dues funcions el 19 i 21 d’octubre, previs assaigs amb orquestra, en la mateixa producció de Romeu i Julieta que transcorrerà en paral·lel pel Cicle Òpera a Catalunya a càrrec dels artistes professionals, i que tindrà lloc els dies 18, 20 i 22 d’octubre.

A tot aquell que comença en aquest apassionant món de l’òpera se li demana experiència, i això és el que s’ofereix des de l’Escola d’Òpera de Sabadell: experiència, treballada amb tota dedicació i rigor, perquè els futurs professionals de l’òpera d’aquest país recordin aquest primer pas cap a la professionalització.

Des de la primera edició del curs de l’Escola d’Òpera ara fa 27 anys amb Le nozze di Figaro de W. A. Mozart, cada temporada s’ha fet la representació d’una òpera a càrrec dels alumnes, que és gratuïta i s’adreça a estudiants d’instituts, escoles d’adults i escoles de música del Vallès. Reconegudíssims títols com Il barbiere di Siviglia, La traviata, La bohème, La flauta màgica o Don Giovanni s’han presentat des de llavors aprofitant l’estructura del Cicle Òpera a Catalunya, essent l’òpera objecte del curs una de les que conformen cada any la temporada, gestionada des de la Fundació Òpera a Catalunya.

Cantants com Carles Pachón, Serena Saenz, Enric Martínez-Castignani o Sara Blanch són només alguns exemples d’artistes que han format part de l’Escola d’Òpera de Sabadell, que ha suposat un impuls per a les seves carreres, i que avui en dia gaudeixen d’un reconeixement i una trajectòria internacionals.

El Concurs Mirna Lacambra i l’Escola d’Òpera de Sabadell són gestionats avui en dia per la Fundació Mirna Lacambra – Xavier Gondolbeu i compten amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Fluidra, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sabadell i la Fundació Òpera a Catalunya.