Vés al contingut

Subscriu-te:

ÒPERA A CATALUNYA PORTA A ESTÒNIA 5 PRODUCCIONS EN UNA FITA HISTÒRICA PER A LA COMPANYIA

  • Òpera a Catalunya serà la companyia convidada al Festival d’Òpera de Saaremaa (Estònia), del 23 al 27 de juliol, i oferirà una actuació dins el programa Tartu, Capital Europea de la Cultura 2024, el 21 de juliol
  • El Festival d’Òpera de Saaremaa és un esdeveniment de prestigi que té lloc anualment al castell medieval de Kuressaare, una de les atraccions turístiques més conegudes d’Estònia occidental
  • Del 21 al 27 de juliol Òpera Catalunya oferirà 7 actuacions de 5 produccions diferents: les òperes Tosca i Manon Lescaut de Puccini, Carmen de Bizet en versió ballet flamenc (de la qual es faran 3 funcions), Il trovatore de Verdi i una Gala lírica amb el més representatiu del repertori català i espanyol
  • Un total de 150 persones – incloent cor, orquestra, solistes, companyia de ballet flamenc i equips tècnics i de producció – es desplaçaran a Estònia en el que suposa el major repte per a la companyia fins ara
  • Aquesta participació representa una gran oportunitat de projecció internacional per a Òpera a Catalunya, que podrà mostrar la seva capacitat intrínseca de girar les produccions

 

Sabadell, 9 de juliol de 2024

Avui, 9 de juliol, s’ha presentat en roda de premsa a l’Institut Ramon Llull de Barcelona la participació d’Òpera a Catalunya al Festival d’Òpera de Saaremaa 2024, de la mà de la Fundació Òpera a Catalunya (FOC) i l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sabadell i Eesti Kontsert, promotora estatal estoniana que organitza el festival.

Òpera a Catalunya serà la companyia convidada al Festival d’Òpera de Saaremaa, a Estònia, que tindrà lloc del 23 al 27 de juliol de 2024. Durant 5 dies s’oferiran un total de 7 espectacles diferents: les produccions de Tosca i Manon Lescaut de Puccini, Carmen de Bizet (en una versió adaptada de l’òpera que incorpora ballet flamenc i de la qual es faran dos passis), Il trovatore de Verdi i una Gala lírica d’òpera i sarsuela amb una selecció del més representatiu del repertori català i espanyol. A més, Òpera a Catalunya farà una primera representació de Carmen el dia 21 de juliol a Tartu (també a Estònia) dins el programa Tartu 2024, Capital Europea de la Cultura.

En la presentació d’avui hem comptat amb intervencions per part de diversos representants institucionals i artístics: la Sra. Montserrat Riba, delegada del Govern als Països Nòrdics i als Països Bàltics; el Sr. Pere Almeda, director de l’Institut Ramon Llull; la Sra. Marta Farrés, Alcaldessa de Sabadell; la Sra. Kertu Orro, directora general d’Eesti Kontsert; el Sr. Marcello Mottadelli, coordinador artístic del Festival d’Òpera de Saaremaa; i el Sr. Oscar Lanuza, director general de la FOC i gerent de l’OSV.

 

Sobre el festival

El Festival d’Òpera de Saaremaa és un dels esdeveniments culturals més importants que té lloc anualment al castell medieval de Kuressaare, una de les atraccions turístiques més conegudes d’Estònia occidental, i que atreu cada any 20.000 espectadors d’arreu del món. Hi acuden aficionats a la música, amants de l’òpera i artistes atrets per l’oportunitat de gaudir de l’òpera i la música clàssica en un entorn pintoresc i històric. Des que es va inaugurar l’any 1999, el festival ha anat guanyant cada vegada més importància en la vida cultural estoniana i s’ha convertit en l’esdeveniment del país que atrau més públic nacional i internacional.

El festival ofereix representacions d’òpera interpretades per companyies d’òpera internacionals. Des de l’any 2008 està organitzat per Eesti Kontsert, empresa estatal i principal promotor de música a Estònia, que també gestiona els quatre principals auditoris del país, i el director artístic és Arne Mikk. Fins ara hi han estat presents la Black American Opera (EUA, 2008), Òpera Nacional de Letònia (2009), Nemerovich-Dantshenko Moscow Academic Music Theatre (2010), Òpera Estatal d’Ankara i Ballet Theatre (2011), Moscow Helikon Opera (2012, 2019), companyies de Tbilisi, Kutaisi i Batumi (Geòrgia, 2013), Òpera Nacional d’Ucraïna (2014), Teatre de Milà (Itàlia, 2015), Òpera de Wrocław (Polònia, 2016), Teatre Krefeld-Mönchengladbach (Alemanya, 2017), Teatre d’Òpera de Shangai, Teatre Vanemuine i Òpera Estatal d’Hongria (2018), St. Petersburg Chamber Opera (Rússia, 2021), Silesian Opera de Bytom (Polònia, 2022) i Maria Bieșu National Opera and Ballet Theatre de Chişinău (Moldàvia, 2023).

 

Programació i artistes

Dins el programa Tartu, Capital Europea de la Cultura 2024, Òpera a Catalunya oferirà el 21 de juliol al Vanemuise Concert Hall (Tartu) l’estrena mundial d’una nova producció de Carmen: una adaptació de l’òpera de Georges Bizet que combina òpera i ballet flamenc i que es presenta conjuntament amb la companyia Barcelona Flamenco Ballet, amb David Gutiérrez com a director i coreògraf. Un conjunt de 10 ballarins i 4 músics flamencs compartiran escenari amb solistes, cor i orquestra per explicar, a través del poder de la dansa i la música, la tempestuosa història d’amor entre Don José i Carmen. Els cantants solistes seran la mezzosoprano Laura Vila (Carmen), la soprano Eugènia Montenegro (Micaela) i els barítons Luis Cansino i Carlos Daza (Escamillo). Aquest mateix espectacle es presentarà dins el Festival d’Òpera de Saaremaa el dia 24 de juliol en dos passis, a les 17.00h i a les 20.00h.

El festival s’inaugurarà el dia 23 de juliol amb la representació de l’òpera Tosca de Giacomo Puccini, en una reposició de la producció presentada dins el cicle Òpera a Catalunya el 2021. La soprano Maribel Ortega (Floria Tosca), el tenor Enrique Ferrer (Mario Cavaradossi) i el baríton Luis Cansino (Il Barone Scarpia) conformaran les veus solistes principals en aquesta proposta.

Després de les dues representacions de Carmen el 24 de juliol, el festival continuarà amb el tercer muntatge el 25 de juliol, en què s’oferirà l’òpera Manon Lescaut de Giacomo Puccini. Es tracta de la producció presentada dins la temporada Òpera a Catalunya 2023-24 que va passar per 10 ciutats catalanes amb gran èxit de públic i crítica. Entre els solistes protagonistes hi haurà la soprano Berna Perles (Manon Lescaut), el tenor James Lee (Des Grieux), el baríton Enric Martínez-Castignani (Lescaut), el tenor Jorge Juan Morata (Edmondo) i el baix Juan Carlos Esteve (Geronte di Ravoir), pràcticament tots ells presents en la gira esmentada.

La tercera òpera completa que es presentarà dins el festival arribarà el 26 de juliol amb Il trovatore de Giuseppe Verdi. En aquest cas, es reprèn la producció presentada l’abril i maig de 2023 dins la temporada Òpera a Catalunya, amb les veus protagonistes de la soprano Maribel Ortega (Leonora), el tenor Gustavo Porta (Manrico), el baríton Carlos Daza (Il Conte di Luna) i la mezzosoprano Laura Vila (Azucena).

La darrera actuació dins el festival serà el 27 de juliol amb una Gala lírica d’òpera i sarsuela. La primera part estarà dedicada a l’òpera amb una selecció de les millors àries i cors d’òpera dels grans mestres italians com Bellini, Donizzetti, Verdi i Puccini i de música francesa de Gounod i Saint-Saëns. En la segona part, es podrà escoltar una àmplia selecció dels millors fragments de sarsuela espanyola i catalana amb peces tan conegudes com el Fandango de Doña Francisquita o la popular sardana La santa espina. Comptarem amb els mateixos solistes d’Il trovatore, a més de la soprano estoniana Mirjam Mesak.

La direcció musical anirà a càrrec del Director musical de la FOC Daniel Gil de Tejada en els espectacles de Carmen, Il trovatore i la Gala lírica; del mestre Elio Orciuolo a Manon Lescaut i del mestre Sergi Roca Bru a Tosca. Carles Ortiz signa les direccions d’escena en totes les produccions i les formacions musicals estables de la companyia (el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell i l’Orquestra Simfònica del Vallès) acompanyaran els solistes en totes les funcions.

A banda de la programació principal, Òpera a Catalunya també participarà en l’Opera Lounge el dia 24 de juliol a la nit, una actuació de petit format que combina òpera i gastronomia. Hi participaran nou membres del Cor Amics de l’Òpera de Sabadell que oferiran un programa dedicat a una selecció d’àries del repertori operístic, de cançons populars i opereta, i de sarsuela. D’aquesta manera es dona l’oportunitat a aquests cantants de protagonitzar una vetllada musical en què participaran com a solistes.

 

Un repte i una oportunitat de projecció internacional

La participació d’Òpera a Catalunya en el festival estonià així com en la programació especial de Tartu ha suposat per a la companyia un autèntic repte a nivell organitzatiu i logístic mai abordat fins l’actualitat.

Fins a 150 persones, incloent el cor, l’orquestra, els solistes, la companyia de ballet flamenc i l’equip tècnic i de producció es desplaçaran fins a Estònia per dur a terme les representacions. El fet de portar-hi cinc produccions diferents, tres de les quals són òperes completes, implica la necessitat d’escenografies i vestuaris complets, que es traslladaran per carretera amb quatre tràilers fins a Saaremaa.

Per preparar aquestes actuacions, durant les dues setmanes prèvies al viatge té lloc una planificació especial d’assajos al Teatre La Faràndula de Sabadell, que es faran sense escenografia ni vestuari. Els títols que es representaran a Estònia són produccions ja conegudes per la companyia – amb l’excepció de Carmen, que és una producció nova –, però la particularitat del festival, amb funcions diferents cada dia, requereix un treball intensiu amb diversos assajos diaris.

El pressupost global de les actuacions a Estònia és al voltant d’uns 400.000 euros, dels quals Eesti Kontsert assumeix pràcticament la totalitat fent-se càrrec de la despesa artística, els viatges i els transports de materials. La FOC aporta una part de la preproducció i l’Ajuntament de Sabadell col·labora a través de la cessió de La Faràndula per als assajos previs. La despesa restant queda coberta amb diverses subvencions, entre les quals destaca l’ajuda de l’Institut Ramon Llull per a les adaptacions que s’han hagut de fer de les escenografies.

Aquesta participació representa una gran oportunitat de projecció internacional per a Òpera a Catalunya, que podrà mostrar la seva capacitat intrínseca de portar les produccions en gira de manera àgil i sense perdre qualitat en el resultat. Participar en un esdeveniment com el Festival d’Òpera de Saaremaa contribueix a augmentar la visibilitat i el prestigi de la companyia, que se sumarà a la llista de grans companyies d’òpera que han estat prèviament convidades per aquest festival.

 

La Fundació Òpera a Catalunya (FOC) està formada per l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Fluidra, i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sabadell, el Ministerio de Cultura y Deporte – INAEM, la Diputació de Barcelona i d’altres institucions, patrocinadors, col·laboradors i mecenes.