Vés al contingut

Subscriu-te:

ÒPERA A CATALUNYA ENTRA EN L’ESCENA INTERNACIONAL GRÀCIES A LA SEVA GIRA PER ESTÒNIA

  • La companyia ha estat la protagonista en l’edició d’enguany del Festival d’Òpera de Saaremaa, que ha tingut lloc del 23 al 28 de juliol a Kuressaare (Estònia), a més de participar en el programa Tartu, Capital Europea de la Cultura 2024
  • Òpera a Catalunya ha ofert un total de 7 actuacions de 5 produccions diferents, fet que ha suposat un repte artístic i logístic per a la companyia amb un balanç final molt positiu
  • Prop de 15.000 persones han aplaudit les propostes presentades a Tartu i a Saaremaa, xifra que ha suposat un important èxit de públic
  • El festival ha comptat amb una destacada presència institucional per part de personalitats que han acompanyat Òpera a Catalunya i han assistit als diferents actes
  • Òpera a Catalunya reprendrà la seva activitat habitual amb la inauguració de la temporada 2024-25 el proper 16 d’octubre amb ‘La bohème’ de G. Puccini, òpera de la qual es presentaran 18 funcions

Sabadell, 1 d’agost de 2024

Òpera a Catalunya ha estat la protagonista en l’edició d’enguany del Festival d’Òpera de Saaremaa, que ha tingut lloc del 23 al 28 de juliol a Kuressaare (Estònia), a més de participar en el programa Tartu, Capital Europea de la Cultura 2024 amb una primera actuació de la nova producció de Carmen el 21 de juliol.

Durant una setmana la  companyia ha presentat un total de 7 actuacions de 5 produccions diferents: les òperes Tosca i Manon Lescaut de Puccini, Carmen de Bizet (en una versió adaptada de l’òpera que incorpora ballet flamenc i de la qual s’han ofert tres funcions; una a Tartu i dues a Saaremaa), Il trovatore de Verdi i una Gala lírica d’òpera i sarsuela amb una selecció del més representatiu del repertori català i espanyol.

A banda de la programació principal, Òpera a Catalunya també ha participat en l’Opera Lounge el dia 24 de juliol, una actuació de petit format que combinava òpera i gastronomia en què nou membres del Cor Amics de l’Òpera de Sabadell van oferir un programa dedicat a una selecció d’àries del repertori operístic, de cançons populars i opereta, i de sarsuela.

Les propostes han estat rebudes amb gran entusiasme per part del públic, que ha superat totes les expectatives amb una assistència de prop de 15.000 persones. A banda de l’èxit de públic, el balanç artístic també ha estat molt positiu gràcies als bons resultats per part de les dues formacions estables d’Òpera a Catalunya, el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell i l’Orquestra Simfònica del Vallès, i dels equips artístics de primer nivell que han conformat les produccions, amb solistes com Maribel Ortega, Enrique Ferrer, Luis Cansino, Laura Vila, Carles Daza, Berna Perles, James Lee, Enric Martínez-Castignani o Gustavo Porta, sota la batuta de tres destacats directors amb gran vinculació amb la companyia: Daniel Gil de Tejada, Sergi Roca Bru i Elio Orciuolo.

Amb aquesta gira a Estònia, Òpera a Catalunya ha presentat una nova producció de Carmen, estrenada mundialment el 21 de juliol a Tartu. Una adaptació de l’òpera de Georges Bizet que combina òpera i ballet flamenc i que s’ha presentat conjuntament amb la companyia Barcelona Flamenco Ballet, amb David Gutiérrez com a director i coreògraf. Després de la primera funció a Tartu, Carmen s’ha representat dins el festival en dos passis el 24 de juliol amb gran èxit de públic i un gran resultat artístic.

En paraules de la directora general d’Eesti Kontsert, promotora estatal estoniana que organitza el festival:

“El resultat va ser un públic agraït d’aproximadament 15.000 persones i ovacions a peu dret. La valoració del públic ha estat aclaparadorament positiva, amb alguns fins i tot afirmant que l’actuació d’Òpera a Catalunya ha marcat un avanç qualitatiu en el nivell artístic del festival. Cal destacar que el nostre festival ha acollit moltes companyies d’òpera de renom i alt nivell.” – Sra. Kertu Orro

El Festival d’Òpera de Saaremaa és un esdeveniment de prestigi que ha comptat amb una destacada presència institucional. Diverses personalitats van assistir i acompanyar la companyia en les funcions així com a la presentació i recepció del festival que van tenir lloc el dia 23 de juliol: el Sr. Kristen Michal, Primer Ministre d’Estònia, el Sr. Guillermo Javier Corral Van Damme (ambaixador d’Espanya a Estònia), la Sra. Montserrat Riba Cunill (Delegada del Govern als Països Bàltics i Països Nòrdics), el Sr. Mikk Tuisk (Alcalde de Saaremaa), la Sra. Marta Farrés (Alcaldessa de Sabadell) i el Sr. Carles de la Rosa (Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell), a més del Sr. Antti Moppel (cofundador d’Olerex, principal patrocinador del festival) i el Sr. Kabgun Chung (director general i artístic de la Daegu Opera House, companyia convidada al festival l’any 2025).

El pressupost global de les actuacions a Estònia ha estat al voltant d’uns 400.000 euros, dels quals Eesti Kontsert ha assumit pràcticament la totalitat fent-se càrrec de la despesa artística, els viatges i els transports de materials. La Fundació Òpera a Catalunya ha aportat una part de la preproducció i l’Ajuntament de Sabadell ha col·laborat a través de la cessió de La Faràndula per als assajos previs. La despesa restant ha quedat coberta amb diverses subvencions, entre les quals destaca l’ajuda de l’Institut Ramon Llull per a les adaptacions que s’han hagut de fer de les escenografies.

 

Temporada 2024-25

Òpera a Catalunya reprendrà la seva activitat habitual amb la inauguració de la temporada 2024-25 el proper 16 d’octubre amb La bohème de G. Puccini, òpera de la qual es presentaran 18 funcions entre els mesos d’octubre i novembre de 2024 (incloses les dues de l’Escola d’Òpera de Sabadell).

La segona proposta de la temporada, Tosca (novembre-desembre de 2024), s’emmarca també dins la commemoració de l’Any Puccini. Ja al 2025, el cicle continuarà amb Nabucco de Giuseppe Verdi (febrer-març de 2025) i finalitzarà amb una nova producció de Carmen de Georges Bizet (abril-maig de 2025).

Aquesta propera temporada es presentarà un total de 51 funcions per 13 ciutats, xifra que suposa un rècord per a la companyia: Sabadell, Barcelona (Palau de la Música Catalana), Cornellà de Llobregat, Figueres, Girona, Granollers, Lleida, Manresa, Reus, Sant Cugat del Vallès, Tarragona, Vic i Viladecans.

La Fundació Òpera a Catalunya (FOC) està formada per l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Fluidra, i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sabadell, el Ministerio de Cultura y Deporte – INAEM, la Diputació de Barcelona i d’altres institucions, patrocinadors, col·laboradors i mecenes.