Vés al contingut

L’ÒPERA TURANDOT S’ESTRENARÀ DIMECRES 17 D’ABRIL A SABADELL

  • L’estrena tindrà lloc dimecres 17 d’abril a les 20.00 h al Teatre La Faràndula de Sabadell. La producció també es podrà veure a Sabadell divendres 19 d’abril a les 20.00 h i diumenge 21 d’abril a les 18.00 h. Les entrades per a les tres funcions a Sabadell estan pràcticament exhaurides de fa dies
  • Maribel Ortega, Antoni Lliteres, Ivana Ledesma i Tina Gorina encapçalen un repartiment de luxe en les funcions a Sabadell. La producció compta, a més, amb les veus solistes de Jeroboám Tejera, Jordi Casanova, Carles Daza, Jorge Juan Morata, Marc Sala i Cristòfol Romaguera
  • El director musical de la Fundació Òpera a Catalunya, Daniel Gil de Tejada, assumeix de nou la direcció musical de Turandot, després d’haver-la dirigit el 2015 en la primera representació d’aquesta òpera dins el cicle. La direcció d’escena va a càrrec del terrassenc Carles Ortiz, amb qui Òpera a Catalunya col·labora regularment
  • Amb la programació d’aquest títol, Òpera a Catalunya se suma a la commemoració del centenari de la mort de Puccini aquest 2024, en què presenta a Sabadell un total de quatre títols d’aquest compositor

 

Sabadell, 15 d’abril de 2024

El dimecres 17 d’abril a les 20.00 h s’estrenarà al Teatre de la Faràndula de Sabadell la darrera producció de la temporada 2023-24 d’Òpera a Catalunya, Turandot de Giacomo Puccini, òpera representada només una vegada per la companyia, l’any 2015. Al mateix teatre se’n representaran dues funcions més; el divendres 19 d’abril a les 20.00 h i el diumenge 21 d’abril a les 18.00 h. Les tres funcions es presenten amb les entrades pràcticament exhaurides de fa dies.

Després de les tres funcions previstes a la capital vallesana (el 17, 19 i 21 d’abril), començarà la gira que entre fins el 17 de maig passarà per Tarragona, el Palau de la Música Catalana (amb dues funcions), Vic, Manresa, Sant Cugat del Vallès, Granollers, Viladecans, Reus i Girona. En total, doncs, es faran 13 funcions en 10 ciutats diferents.

 

La producció i el repartiment

La producció de Turandot compta amb la direcció d’escena i vestuari de Carles Ortiz, que després del seu debut l’any 2002 com a director d’escena amb una producció de Madama Butterfly per als Amics de l’Òpera de Sabadell, ha dirigit una trentena de produccions d’òpera i sarsuela i aquest any debutarà com a director d’escena al Festival d’Òpera de Saaremaa (Estònia). L’equip artístic es completa amb Esteve Gorina i Andreu com a assistent a la direcció d’escena i amb Jordi Galobart com a responsable del disseny d’escenografia. La proposta escènica és una versió revisada de la producció que es va presentar l’any 2015 dins el cicle Òpera a Catalunya, que també fou dirigida per Carles Ortiz, i que ens trasllada a la Xina imperial amb una escenografia monumental que ens transporta a una imaginària Ciutat Prohibida, i un vestuari molt acolorit i fantasiós per a la cort imperial que contrasta amb la foscor del poble oprimit de Pequín.

L’elenc de solistes estarà encapçalat a les funcions a Sabadell per la soprano Maribel Ortega, habitual als principals escenaris de l’Estat espanyol i estranger, així com a la temporada Òpera a Catalunya, en el rol protagonista de La Principessa Turandot. La soprano andalusa va interpretar aquest rol amb gran èxit el juliol de 2023 al Teatro Real de Madrid, en substitució de la soprano Ewa Plonka en la producció de Nicola Luisotti i Robert Wilson. Anteriorment, Ortega havia interpretat la princesa Turandot a l’Òpera d’Oviedo (2012) i a la temporada d’Òpera a Catalunya (2015). El paper d’Il Principe ignoto (Calaf) serà interpretat en les funcions a Sabadell pel tenor mallorquí Antoni Lliteres, cantant ja conegut al cicle després de la seva participació en les produccions de La traviata, Macbeth i Rigoletto, i que ha cantat als principals teatres espanyols. Tot i haver fet prèviament el rol de Pong (Gran Teatre del Liceu, 2023), Lliteres debutarà com a Calaf amb aquesta producció de Turandot.  Un dels altres rols principals, el de Liù, serà repartit entre dues cantants: la soprano argentina Ivana Ledesma, debutant al cicle, i la soprano de Girona Tina Gorina, que torna de nou a Òpera a Catalunya després del seu flamant debut com a Cio-Cio-San en la producció de Madama Butterfly (2023). Totes dues ja havien interpretat anteriorment el paper de Liù.

Les altres veus solistes seran el baix-baríton de Tenerife Jeroboám Tejera com a Timur, el tenor de Reus Jordi Casanova com a L’Imperatore Altoum, el baríton barceloní Carles Daza com a Ping, el tenor valencià Jorge Juan Morata com a Pang (debutarà aquest rol), el tenor natural de Barcelona Marc Sala com a Pong i el baríton mallorquí Cristòfol Romaguera com a Un mandarino. Tots ells, habituals col·laboradors en les produccions d’Òpera a Catalunya.

Pel que fa a la direcció musical, aquesta producció va a càrrec del director musical de la Fundació Daniel Gil de Tejada, un dels directors més llorejats de la seva generació, guardonat en sis concursos internacionals que l’han portat a dirigir a Itàlia, França, Polònia, Bulgària i Romania. Treballa des de 2003 amb els Amics de l’Òpera de Sabadell, amb qui ha dirigit trenta-vuit títols. Gil de Tejada dirigí la producció de Turandot presentada per primera vegada dins la temporada l’any 2015. Com en totes les produccions d’Òpera Catalunya, acompanyen els solistes l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell, el director del qual és Daniel Gil de Tejada. La direcció artística de la Temporada és de Mirna Lacambra. En aquesta proposta, a més, s’incorporen les veus blanques de la Coral de l’Escola Sant Nicolau, amb preparació a càrrec de la soprano Laura Obradors.

 

Commemoració de l’Any Puccini

L’any 2024, amb motiu de la capitalitat de la cultura catalana de Sabadell, es presenten al Teatre La Faràndula quatre òperes de Giacomo Puccini dins la Temporada d’Òpera de Sabadell, en l’any del centenari de la seva mort; una fita organitzativa, artística i tècnica a l’abast de pocs teatres al món. La Fundació Òpera a Catalunya i Sabadell s’adhereixen així a la commemoració del centenari de la mort del compositor en un any especialment rellevant per a la ciutat. Giacomo Puccini (1858-1924) ha estat i segueix sent un dels compositors més presents a la temporada Òpera a Catalunya i és un referent per a la companyia. Al llarg d’aquest 2024 es poden veure a Sabadell quatre dels seus títols més emblemàtics: Manon Lescaut (21, 23 i 25 de febrer), Turandot (17, 19 i 21 d’abril), i la propera temporada La bohème i Tosca.