Vés al contingut

L’ÒPERA 'MANON LESCAUT' S’ESTRENARÀ DIMECRES 21 DE FEBRER A SABADELL

  • L’estrena tindrà lloc dimecres 21 de febrer a les 20.00 h al Teatre La Faràndula de Sabadell
  • La producció també es podrà veure a Sabadell divendres 23 de febrer a les 20.00 h i diumenge 25 de febrer a les 18.00 h
  • Carmen Solís, Berna Perles i Enrique Ferrer encapçalen un repartiment de luxe. La producció compta, a més, amb les veus solistes de Milan Perišić, Jorge Juan Morata i Juan Carlos Esteve, entre d’altres
  • El director italià Elio Orciuolo assumeix la direcció musical de Manon Lescaut per primera vegada dins el cicle, on ha dirigit un gran nombre de produccions. La direcció d’escena va a càrrec del terrassenc Carles Ortiz, amb qui Òpera a Catalunya col·labora regularment
  • Amb la programació d’aquest títol, Òpera a Catalunya se suma a la commemoració del centenari de la mort de Puccini aquest 2024, en què presenta a Sabadell un total de quatre títols d’aquest compositor

 

Sabadell, 19 de febrer de 2024

El dimecres 21 de febrer a les 20.00 h s’estrenarà al Teatre de la Faràndula de Sabadell la tercera producció de la temporada 2023-24 d’Òpera a Catalunya, Manon Lescaut de Giacomo Puccini, òpera representada només una vegada per la companyia, l’any 2017. Al mateix teatre se’n representaran dues funcions més; el divendres 23 de febrer a les 20.00 h i el diumenge 25 de febrer a les 18.00 h.

Després de les tres funcions previstes a la capital vallesana (el 21, 23 i 25 de febrer), començarà la gira que entre l’1 i el 24 de març passarà per Sant Cugat del Vallès, Granollers, Tarragona, Manresa, Girona, Lleida i Cornellà de Llobregat, on tindrà lloc per segona vegada una òpera completa després d’haver-se afegit al circuit la temporada anterior amb l’òpera Madama Butterfly. En total, doncs, es faran 10 funcions en 8 ciutats diferents.

 

La producció i el repartiment

La producció de Manon Lescaut compta amb la direcció d’escena i vestuari de Carles Ortiz, que després del seu debut l’any 2002 com a director d’escena amb una producció de Madama Butterfly per als Amics de l’Òpera de Sabadell, ha dirigit una trentena de produccions d’òpera i sarsuela i aquest any debutarà com a director d’escena al Festival d’Òpera de Saaremaa (Estònia). L’equip artístic es completa amb Jaume Sangrà com a assistent a la direcció d’escena i amb Jordi Galobart com a responsable del disseny d’escenografia.

L’elenc de solistes estarà encapçalat per les sopranos Carmen Solís, habitual als principals teatres i auditoris de l’Estat espanyol i a la temporada Òpera a Catalunya, i Berna Perles, debutant al cicle, que es repartiran el paper de Manon Lescaut. Carmen Solís debutarà aquest rol amb aquesta producció de Manon Lescaut. Les altres veus solistes són el tenor madrileny Enrique Ferrer com a Des Grieux, cantant ja conegut al cicle que ha cantat als principals teatres espanyols, europeus i americans, on ha desenvolupat un repertori d’òpera, sarsuela i oratori; el baríton serbi Milan Perišić, un dels cantants de la segona edició del programa de joves artistes Crescendo del Teatro Real de Madrid; el tenor valencià Jorge Juan Morata i el baix barceloní Juan Carlos Esteve, presents en la producció de Madama Butterfly de la temporada passada.

També formen part de l’elenc artístic d’aquesta producció el mateix Carles Ortiz, també tenor (Maestro di ballo), la soprano Laura Obradors (Un musico), el baríton Quim Cornet (Un oste), el tenor Oriol Luque (Un lampionaio), el tenor Alejandro Chelet (Sergente) i el baix Lluís Vergés (Comandante), tots ells anteriors participants a l’Escola d’Òpera de Sabadell. Amb la presència de solistes vinculats al cicle, la Fundació Òpera a Catalunya referma el seu compromís amb els artistes del país.

Pel que fa a la direcció musical, aquesta producció va a càrrec del mestre italià Elio Orciuolo, qui l’any 2000 va iniciar una brillant carrera com a director, al capdavant d’orquestres de prestigi, en bona part italianes, però també d’altres països. El 2001 va començar a treballar regularment amb Òpera a Catalunya, amb qui ha dirigit un gran nombre de produccions. Aquesta serà la quinzena visita d’Orciuolo al cicle, on ha dirigit tretze produccions operístiques i un concert (la gala dels 40 anys de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell) i on ara dirigirà per primera vegada l’òpera Manon Lescaut de Puccini, obra que només ha dirigit una vegada anteriorment.

Com en totes les produccions d’Òpera Catalunya, acompanyen els solistes l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell, el director del qual és Daniel Gil de Tejada. La direcció artística de la Temporada és de Mirna Lacambra.

 

Commemoració de l’Any Puccini

L’any 2024, amb motiu de la capitalitat de la cultura catalana de Sabadell, es presentaran al Teatre La Faràndula quatre òperes de Giacomo Puccini dins la Temporada d’Òpera de Sabadell, en l’any del centenari de la seva mort; una fita organitzativa, artística i tècnica a l’abast de pocs teatres al món. La Fundació Òpera a Catalunya i Sabadell s’adhereixen així a la commemoració del centenari de la mort del compositor en un any especialment rellevant per a la ciutat. Giacomo Puccini (1858-1924) ha estat i segueix sent un dels compositors més presents a la temporada Òpera a Catalunya i és un referent per a la companyia. Al llarg d’aquest 2024 es podran veure a Sabadell quatre dels seus títols més emblemàtics: Manon Lescaut (21, 23 i 25 de febrer), Turandot (17, 19 i 21 d’abril), i la propera temporada La bohème i Tosca.