Vés al contingut

LA TEMPORADA ÒPERA A CATALUNYA PRESENTA 'MANON LESCAUT' A SABADELL I POSTERIOR GIRA PER 7 CIUTATS CATALANES

  • El 21 de febrer tindrà lloc l’estrena de l’òpera Manon Lescaut de Giacomo Puccini, la tercera proposta de la temporada 2023-24
  • Amb la programació d’aquest títol, Òpera a Catalunya se suma a la commemoració del centenari de la mort de Puccini aquest 2024, en què presenta un total de cinc títols d’aquest compositor
  • Carmen Solís, Berna Perles i Enrique Ferrer encapçalen un repartiment de luxe. La producció compta, a més, amb les veus solistes de Milan Perišić, Jorge Juan Morata i Juan Carlos Esteve, entre d’altres
  • El director italià Elio Orciuolo assumeix la direcció musical de Manon Lescaut per primera vegada dins el cicle, on ha dirigit un gran nombre de produccions. La direcció d’escena va a càrrec del terrassenc Carles Ortiz, amb qui Òpera a Catalunya col·labora regularment
  • Després de les tres funcions al Teatre de La Faràndula de Sabadell (21, 23 i 25 de febrer), la proposta es podrà veure arreu del territori gràcies a la gira que passarà per Sant Cugat del Vallès, Granollers, Tarragona, Manresa, Girona, Lleida i Cornellà de Llobregat
  • Es manté el ferm compromís d’afavorir l’accés dels joves a l’òpera i de fomentar nous públics a través de promocions i accions divulgatives

 

Sabadell, 8 de febrer de 2024

El dimecres 21 de febrer s’estrenarà al Teatre de la Faràndula de Sabadell la propera producció de la temporada 2023-24 d’Òpera a Catalunya, Manon Lescaut de Giacomo Puccini, òpera representada només una vegada per la companyia, l’any 2017. Després de les tres funcions previstes a la capital vallesana (el 21, 23 i 25 de febrer), començarà la gira que entre l’1 i el 24 de març passarà per Sant Cugat del Vallès, Granollers, Tarragona, Manresa, Girona, Lleida i Cornellà de Llobregat, on tindrà lloc per segona vegada una òpera completa després d’haver-se afegit al circuit la temporada anterior amb l’òpera Madama Butterfly. En total, doncs, es faran 10 funcions en 8 ciutats diferents.

 

La producció i el repartiment

La producció de Manon Lescaut compta amb la direcció d’escena i vestuari de Carles Ortiz, que després del seu debut l’any 2002 com a director d’escena amb una producció de Madama Butterfly per als Amics de l’Òpera de Sabadell, ha dirigit una trentena de produccions d’òpera i sarsuela i aquest any debutarà com a director d’escena al Festival d’Òpera de Saaremaa (Estònia). L’equip artístic es completa amb Jaume Sangrà com a assistent a la direcció d’escena i amb Jordi Galobart com a responsable del disseny d’escenografia.

L’elenc de solistes estarà encapçalat per les sopranos Carmen Solís, habitual als principals teatres i auditoris de l’Estat espanyol i a la temporada Òpera a Catalunya, i Berna Perles, debutant al cicle, que es repartiran el rol de Manon Lescaut; el tenor madrileny Enrique Ferrer com a Des Grieux, cantant ja conegut al cicle que ha cantat als principals teatres espanyols, europeus i americans, on ha desenvolupat un repertori d’òpera, sarsuela i oratori; el baríton serbi Milan Perišić, un dels cantants de la segona edició del programa de joves artistes Crescendo del Teatro Real de Madrid; el tenor valencià Jorge Juan Morata i el baix barceloní Juan Carlos Esteve, presents en la producció de Madama Butterfly de la temporada passada.

També formen part de l’elenc artístic d’aquesta producció el mateix Carles Ortiz, també tenor (Maestro di ballo), la soprano Laura Obradors (Un musico), el baríton Quim Cornet (Un oste), el tenor Oriol Luque (Un lampionaio), el tenor Alejandro Chelet (Sergente) i el baix Lluís Vergés (Comandante), tots ells anteriors participants a l’Escola d’Òpera de Sabadell. Amb la presència de solistes vinculats al cicle, la Fundació Òpera a Catalunya referma el seu compromís amb els artistes del país.

Pel que fa a la direcció musical, aquesta producció va a càrrec del mestre italià Elio Orciuolo, qui l’any 2000 va iniciar una brillant carrera com a director, al capdavant d’orquestres de prestigi, en bona part italianes, però també d’altres països. El 2001 va començar a treballar regularment amb Òpera a Catalunya, amb qui ha dirigit un gran nombre de produccions. Aquesta serà la quinzena visita d’Orciuolo al cicle, on ha dirigit tretze produccions operístiques i un concert (la gala dels 40 anys de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell) i on ara dirigirà per primera vegada l’òpera Manon Lescaut de Puccini.

Com en totes les produccions d’Òpera Catalunya, acompanyen els solistes l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell, el director del qual és Daniel Gil de Tejada. La direcció artística de la Temporada és de Mirna Lacambra.

 

Sobre l’òpera

Manon Lescaut representà el primer gran èxit de Puccini, convertit en una obra poderosa i commovedora que continua captivant l’audiència avui en dia. Representada per primera vegada al Teatre Regio de Torí l’1 de febrer de 1893 i a Catalunya l’any 1896.

Ambientada en l’època històrica coneguda com ‘la Regència’, a França (1715-1721), narra la història de Manon Lescaut, una jove que es debat entre la vida plena de luxes que li proporciona el vell Geronte di Ravoir i la vida apassionada al costat del seu jove amant Des Grieux. Finalment és condemnada a ser deportada a Louisiana, on acaba morint en ple desert al costat del seu amant, amb un dels finals més plens de dramatisme de tot el repertori. Manon Lescaut explora temes com l’amor, l’ambició i la influència corruptora de la riquesa i el luxe. Una història sobre la vanitat humana que conté moments de gran bellesa i dramatisme com les àries de Manon “In quelle trine morbide” i “Sola, perduta, abbandonata”.

 

Òpera per a tothom

Amb l’objectiu de fidelitzar i crear nous públics, des de la Fundació Òpera a Catalunya es continua facilitant l’accés als joves a través d’una promoció exclusiva dirigida a menors de 30 anys, que poden adquirir les entrades a totes les funcions del Teatre La Faràndula de Sabadell per només 10 euros. D’altra banda, dins el programa Bib&Arts del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya del qual forma part la Fundació Òpera a Catalunya, s’oferiran un total de 23 xerrades divulgatives sobre l’òpera Manon Lescaut a diferents biblioteques de tot el territori, a càrrec del musicòleg Albert Ferrer Flamarich. Aquestes conferències s’engloben dins el projecte ‘Òpera a les biblioteques’ i es realitzen en coordinació amb els teatres que formen part del cicle Òpera a Catalunya, que poden oferir descomptes especials als grups assistents.

 

El Circuit Òpera a Catalunya

El Circuit Òpera a Catalunya està integrat per les ciutats de Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Manresa, Granollers, Reus, Girona, Vic, Tarragona, Lleida, Viladecans, Barcelona, Figueres, Cornellà i, en l’àmbit estatal, Santander. El compromís d’aquestes ciutats i institucions fan possible que Catalunya compti amb un model únic que permet la difusió i accés democràtic de l’òpera al territori d’una manera eficient i sostenible.

 

La Fundació Òpera a Catalunya (FOC) està formada per l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Fluidra, i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sabadell, el Ministerio de Cultura y Deporte – INAEM, la Diputació de Barcelona i d’altres institucions, patrocinadors, col·laboradors i mecenes.