Vés al contingut
LA NOVA PRODUCCIÓ DE ‘DON PASQUALE’ DE G. DONIZETTI S’ESTRENA A SABADELL
  • Toni Marsol, Serena Saénz, Pablo Martínez i Manel Esteve, encapçalen un repartiment de luxe, en la tercera producció de la Fundació Òpera Catalunya, que del 16 de febrer al 13 de març girarà per 7 ciutats integrades en el cicle “Òpera a Catalunya”.
  • Carles Ortiz assumeix la direcció d’escena i Xavier Puig la direcció musical amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell.
  • S’engega una iniciativa per atraure el públic més jove amb una promoció d’entrades a 10 € per a totes les funcions a La Faràndula de Sabadell.
  • Comencen els actes de celebració dels 40 anys de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, amb Mirna Lacambra al capdavant.

La nova producció de Don Pasquale de G. Donizetti, és la tercera producció de la temporada 2021 – 2022 d’Òpera a Catalunya, després de Il Barbiere di Siviglia i el recital Homenatge a Amadeu Vives. S’estrenarà demà dimecres 16 de febrer al Teatre de la Faràndula de Sabadell, i posteriorment, anirà de gira per Catalunya. Seran un total de 9 funcions a 7 ciutats catalanes (Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Manresa, Tarragona, Granollers, Reus i Lleida) fins al 13 de març.

Aquesta producció de la Fundació Òpera a Catalunya dona el tret d’inici als actes de commemoració del 40è aniversari de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, constituïda el 10 de febrer de 1982, i que s’allargaran durant tot el 2022.

Aquesta nova producció pròpia, fresca i divertida comptarà, com sempre, amb els millors professionals del país davant i darrere l’escenari. El repartiment està encapçalat pel baríton Toni Marsol en el paper de Don Pasquale, les sopranos Serena Sáenz (16 – 18 – 20 i 25 de febrer),  i Marga Cloquell (2 – 4 – 6 – 8 i 13 de març) seran Norina, el jove tenor Pablo Martínez en el paper de Ernesto i el baríton Manel Esteve serà el Dottor Malatesta.

Sota la direcció musical del mestre Xavier Puig, director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallès, la direcció d’escena anirà a càrrec de Carles Ortiz i Esteve Gorina i Andreu com a director assistent. Com sempre l’obra anirà acompanyada de l’Orquestra Simfònica del Vallès i del Cor dels Amics de l’Òpera de Sabadell, i la direcció artística del projecte recaurà en Mirna Lacambra.

Per les funcions de l’obra a Sabadell (16, 18 i 20 de febrer) es portarà a terme una acció promocional dirigida exclusivament als joves menors de 30 anys, una promoció especial d’entrades molt limitades a 10€ en qualsevol localitat disponible del Teatre La Faràndula de Sabadell. Facilitant d’aquesta manera l’accés als joves i la descentralització al món operístic.

Don Pasquale de G. Donizetti es va estrenar al Thêatre-Italien de París, el 3 de gener  de 1843. I ens explica la història, molt típica de l’òpera buffa italiana, d’un home gran i ric, que ha estat solter tota la seva vida, l’hereu del qual és el seu nebot Ernesto, un vividor. Aquest està enamorat d’una vídua jove, Norina, però l’oncle vol que es casi amb una altra dona que ell ha triat, doncs Norina no li sembla prou adequada. Ernesto es nega i l’oncle decideix casar-se ell mateix. Un amic de la família, el Doctor Malatesta, concep un veritable parany: fa passar Norina per la seva germana Sofronia, recent sortida d’un convent, que conquista Don Pasquale amb la seva modèstia. Un cop casats, però, l’esposa treu un caràcter totalment contrari: despòtica i manaire, comença a gastar sense límits. El marit no ho pensa consentir i, després d’un desagradable episodi en què la dona li clava una bufetada, decideix que cal acabar amb aquest matrimoni. La conspiració de Malatesta culmina dient que cal que Ernesto es casi amb Norina, que serà la nova mestressa de la casa. Sofronia, airada, s’hi nega. Don Pasquale, per tal de treure’s de sobre aquesta, accepta. Aleshores li fan veure que ha estat enganyat, doncs Sofronia i Norina són la mateixa persona. Don Pasquale, alleujat, perdona tothom.

El Circuit d’Òpera a Catalunya està integrat per les ciutats de Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Manresa, Granollers, Reus, Girona, Vic, Tarragona, Lleida, Viladecans, Barcelona i enguany es reincorpora la ciutat de Figueres. El compromís d’aquestes ciutats i institucions fan possible que Catalunya compti amb un model únic que permet la difusió i accés democràtic de l’òpera al territori d’una manera eficient i sostenible.

La Fundació Òpera a Catalunya (FOC) està formada per l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Fluidra, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sabadell, el Ministerio de Cultura y Deporte, la Diputació de Barcelona i d’altres institucions, patrocinadors, col·laboradors i mecenes.

 

DON PASQUALE DE G. DONIZETTI – DATES DE LES FUNCIONS

 

FEBRER 2022

Sabadell, Teatre La Faràndula

Dimecres 16 febrer, a les 20:00 h

Divendres 18 febrer, a les 20:00 h

Diumenge 20 febrer, a les 18:00 h

Sant Cugat del Vallès, Teatre-Auditori

Divendres 25 febrer, a les 20:00 h

 

MARÇ 2022

Manresa, Teatre Kursaal

Dimecres 2 de març, a les 18:00 h

Tarragona, Teatre Tarragona

Divendres 4 març, a les 19:00 h

Granollers, Teatre Auditori

Diumenge 6 de març, a les 18:00 h

Reus, Teatre Fortuny

Dimarts 8 març, a les 20:30 h

Lleida, Teatre de la Llotja

Diumenge 13 de març, a les 18:00 h

 

REPARTIMENT:

Don Pasquale                                             Toni Marsol

Norina                                                           Serena Sáez (16-18-20-25 de febrer)

                                                                          Marga Cloquell (2-4-6-8-13 de març)

Ernesto                                                         Pablo Martínez

Dottor Malatesta                                      Manel Esteve

Notari                                                            Luís Vergés

Direcció musical                                        Xavier Puig

Direcció d’escena i vestuari                    Carles Ortiz

Assistent de la direcció d’escena          Esteve Gorina i Andreu

Disseny d’escenografia                            Jordi Galobart

Il·luminació                                                 Nani Valls

 

Cor Amics de l’Òpera de Sabadell

Orquestra Simfònica del Vallès