Vés al contingut

ÒPERA A CATALUNYA PRESENTA UNA TEMPORADA AMBICIOSA AMB 47 REPRESENTACIONS I 8 TÍTOLS ESCENIFICATS A 15 CIUTATS DIFERENTS

  • La temporada 2023-2024 d’Òpera a Catalunya arrenca el proper 18 d’octubre amb ‘Romeu i Julieta’ de Charles Gounod que, després de les tres funcions al Teatre de La Faràndula de Sabadell (18, 20 i 22 d’octubre), passarà per 7 ciutats més i realitzarà 10 representacions en total
  • L’òpera de Gounod donarà el tret de sortida d’una temporada que portarà tres títols escènics més dins l’oferta d’abonament: la sarsuela ‘Doña Francisquita’ d’Amadeu Vives i ‘Manon Lescaut’ i ‘Turandot’ de Giacomo Puccini, en commemoració del centenari de la mort del compositor
  • Fora de la temporada regular, Òpera a Catalunya torna un any més al Palacio de Festivales de Cantabria a Santander, on el gener de 2024 es representaran 2 funcions de ‘Madama Butterfly’ de Puccini
  • Òpera a Catalunya serà la companyia convidada al Festival d’Òpera de Saaremaa (Estònia) el juliol de 2024, amb 5 espectacles diferents en 5 dies consecutius
  • Òpera a Catalunya manté el ferm compromís d’afavorir l’accés dels joves a l’òpera i de fomentar nous públics a través de promocions i accions divulgatives

 

Sabadell, 9 d’octubre de 2023

Avui, 9 d’octubre, s’ha presentat en roda de premsa al Museu d’Història de Catalunya la nova temporada 2023 – 2024 d’Òpera a Catalunya, de la mà de la Fundació Òpera a Catalunya i el Departament de Cultura de la Generalitat.

El Circuit Òpera a Catalunya està integrat per les ciutats de Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Manresa, Granollers, Reus, Girona, Vic, Tarragona, Lleida, Viladecans, Figueres, Barcelona i Cornellà de Llobregat, ciutat que es va incorporar en la darrera temporada. En l’àmbit estatal el circuit torna a Cantàbria on, per tercer any, l’òpera es podrà gaudir a Santander (Madama Butterfly, 11 i 12 de gener).

La Fundació Òpera a Catalunya (FOC), formada per l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Fluidra, rep el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que enguany ha augmentat novament la seva aportació, arribant a 1.108.000 €, l’Ajuntament de Sabadell, el Ministerio de Cultura y Deporte, la Diputació de Barcelona i d’altres institucions, patrocinadors, col·laboradors i mecenes.

El compromís d’aquestes ciutats i institucions fan possible que el país compti amb un model únic que permet la difusió i accés democràtic a l’òpera d’una manera eficient i sostenible.

 

36è Cicle Òpera a Catalunya – 41a Temporada d’Òpera a Sabadell

Enguany presentem una temporada ambiciosa que portarà un total de 47 representacions de 8 títols escenificats a 15 ciutats diferents. A banda de la temporada regular, tornem un any més al Palacio de Festivales de Cantabria a Santander, on el gener de 2024 portarem dues funcions de Madama Butterfly de Puccini, amb un repartiment encapçalat per Carmen Solís com a Cio-Cio-San, Enrique Ferrer com a B. F. Pinkerton, Carles Daza com a Sharpless i Anna Tobella com a Suzuki, i amb direcció musical de Daniel Gil de Tejada i direcció escènica de Carles Ortiz. A més, tenim l’orgull de ser la companyia convidada al prestigiós Festival d’Òpera de Saaremaa 2024, fita que representa tot un repte per a la nostra companyia i al mateix temps una oportunitat de projecció internacional.

La Temporada 2023-24 d’Òpera a Catalunya incorpora 4 propostes escèniques dins la seva oferta d’abonament. El cicle arrenca a l’octubre amb una de les obres cabdals de l’òpera francesa, Romeu i Julieta de Charles Gounod. Abans d’acabar l’any, presentarem una nova producció de la sarsuela Doña Francisquita d’Amadeu Vives, en el centenari de l’estrena d’aquesta obra. Completaran la temporada dues òperes de Giacomo Puccini, Manon Lescaut i Turandot, englobades en la commemoració del 100 aniversari de la mort del compositor.

Amb una clara aposta pel talent nacional, la propera temporada d’Òpera a Catalunya incorpora veus com les de Carmen Solís, Ruth Terán, Enrique Ferrer, Maribel Ortega, Antoni Lliteres, Albert Casals, Laura Vila, Carles Daza, Marga Cloquell o Enric Martínez-Castignani, entre molts d’altres. En la direcció d’orquestra Daniel Gil de Tejada, Miquel Ortega i Elio Orciuolo assumeixen els quatre títols de la temporada estable, mentre que Pau Monterde, Rita Cosentino i Carles Ortiz en lideren l’escena. En aquesta temporada presentem per primera vegada a Òpera a Catalunya Rita Cosentino, que serà la directora d’escena a Doña Francisquita, fidels al compromís de la Fundació Òpera a Catalunya envers l’augment de presència femenina en els càrrecs de direcció.

Pel que fa a les dades econòmiques, la temporada compta amb un pressupost incrementat en un 15% respecte la temporada anterior, degut a un augment de les subvencions, principalment per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

En relació amb la Temporada d’Òpera de Sabadell, que conforma l’oferta d’abonament a les 4 funcions del Teatre de La Faràndula, enguany s’ha incrementat la xifra d’abonaments, que es preveu amb un creixement del 20% al tancament.

 

Romeu i Julieta, cim de l’òpera francesa, obre la temporada

La primera òpera de la temporada serà Romeu i Julieta de Ch. Gounod i realitzarà un total de 10 funcions a 8 ciutats (Sabadell, Reus, Tarragona, Granollers, Manresa, Sant Cugat del Vallès, Figueres i Lleida) durant els mesos d’octubre i novembre de 2023.

La producció comptarà amb la direcció d’escena de Pau Monterde i Miquel Gorriz com a director assistent i reunirà un equip artístic de primer nivell: el tenor barceloní Albert Casals interpretarà el rol de Roméo i les sopranos Marga Cloquell i Yulia Merkudinova es repartiran el paper de Juliette. La producció compta també amb les veus solistes del baix-baríton de Cadis Gonzalo Ruiz, que interpretarà el paper de Frère Laurent, el baríton català Enric Martínez-Castignani en el rol de Le Comte Capulet, les sopranos Rocío Faus, granadina, i Rosa Maria Abella, catalana, que es repartiran el paper de Stéphano, la mezzosoprano de Girona Gemma Coma-Alabert, que serà Gertrude i el baríton terrassenc Pau Camero com a Mercutio. Completen el repartiment el tenor Marc Sala (Tybalt), el baríton Cristòfol Romaguera (Le Comte Pâris), el tenor Roberto Redondo (Benvolio), els baixos-barítons Lluís Vergés (Grégorio) i Jeroboám Tejera (Le Duc de Vérone).

Daniel Gil de Tejada, director musical de la FOC i del cor, assumeix la direcció musical. Com sempre, la producció anirà acompanyada de l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell i la direcció artística és de Mirna Lacambra.

Paral·lelament a la producció professional, es faran dues funcions més de Romeu i Julieta amb el repartiment de la 27a Escola d’Òpera de Sabadell, el projecte de professionalització que impulsa la Fundació Mirna Lacambra – Xavier Gondolbeu amb l’objectiu de formar i promocionar els joves talents. Enguany l’Escola d’Òpera compta amb els cantants Òscar Encinas (Roméo), Laura Gibert (Juliette), Rosa Maria Abella (Stéphano) i Tamára Abraão (Gertrude), guanyadors del 27è Concurs Mirna Lacambra que es va celebrar el passat juliol, a més d’Adrià Mas (Tybalt) i Oriol Luque (Benvolio), també participants en el concurs. Completen el repartiment Lluís Vergés (Frère Laurent), Alejandro Chelet (Le Comte Capulet), Quim Cornet (Mercutio), Jordi Ferrer (Grégorio), Cristòfol Romaguera (Le Comte Pâris) i Jeroboám Tejera (Le Duc de Vérone). Tots ells pujaran a l’escenari per representar l’obra en dues funcions, el 19 i 21 d’octubre.

 

Cent anys de Doña Francisquita

El novembre-desembre de 2023 es presentarà la sarsuela Doña Francisquita d’Amadeu Vives, de la qual enguany es compleixen cent anys de la seva estrena. Per a aquest títol cabdal de la sarsuela i obra culminant del compositor català comptarem amb Ruth Terán en el rol de Francisquita, Enrique Ferrer com a Fernando, Laura Vila en el paper d’Aurora la Beltrana i Vicenç Esteve, que serà Cardona. També formen part de l’elenc artístic d’aquesta producció Enric Martínez-Castignani (Don Matías), Yolanda Valero (Doña Francisca), Quim Cornet (Lorenzo) i Marc Sala (Leñador/Cofrade/Sereno). La direcció musical anirà a càrrec de Miquel Ortega i la direcció d’escena recaurà en Rita Cosentino, que debutarà a Òpera a Catalunya.

 

Dues òperes per commemorar l’Any Puccini

Completaran la temporada dues òperes de Giacomo Puccini que es programen per segona vegada en la història de la companyia: Manon Lescaut i Turandot. Aquestes produccions formaran part de la commemoració del 100 aniversari de la mort del compositor.

Manon Lescaut es representarà en 11 funcions a 9 ciutats catalanes durant el febrer-març de 2024 i hi intervindran Carmen Solís en el paper de Manon, Enrique Ferrer com a Des Grieux, Milan Perišić serà Lescaut, Jorge Juan Morata com a Edmondo i Juan Carlos Esteve en el rol de Geronte di Ravoir. En aquesta ocasió comptarem amb la batuta d’Elio Orciuolo i la direcció d’escena de Carles Ortiz.

La temporada clourà amb Turandot, l’òpera pòstuma de Puccini i la seva gran obra mestra. Un magnífic repartiment protagonitzarà aquesta darrera proposta de la temporada: Maribel Ortega i Eugènia Montenegro es repartiran el rol de La principessa Turandot, Antoni Lliteres i Nacho Guzamán seran Calaf, Ivana Ledesma i Violeta Alarcón interpretaran el paper de Liù, Gonzalo Ruiz i Jeroboám Tejera assumiran el rol de Timur i Jordi Casanova serà L’imperatore Altoum. Novament, el mestre Daniel Gil de Tejada serà el responsable de la direcció musical i Carles Ortiz de la direcció d’escena. En aquesta ocasió es realitzaran 13 funcions en 11 ciutats diferents.

Com sempre, durant tota la temporada comptaran amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor d’Amics de l’Òpera de Sabadell.

 

Òpera a Catalunya, cap a Estònia

Òpera a Catalunya ha estat escollida per ser la companyia convidada al Festival d’Òpera de Saaremaa, a Estònia, que tindrà lloc del 23 al 27 de juliol de 2024. Durant 5 dies les formacions de la companyia, el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell i l’Orquestra Simfònica del Vallès, oferiran un total de 5 espectacles: les produccions de Tosca i Manon Lescaut de Puccini, Carmen de Bizet (en una versió adaptada de l’òpera que incorpora ballet flamenc), Il trovatore de Verdi i una Gala lírica d’òpera i sarsuela amb una selecció del més representatiu del repertori català i espanyol.

El Festival d’Òpera de Saaremaa és un esdeveniment de prestigi que té lloc anualment al castell medieval de Kuressaare, una de les atraccions turístiques més conegudes d’Estònia occidental i que atreu cada any 20.000 espectadors d’arreu del món. Des que es va inaugurar l’any 1999, el festival ha anat guanyant cada vegada més importància en la vida cultural estoniana i s’ha convertit en l’esdeveniment que atrau més públic del país i també internacional.

 

Compromís amb la divulgació de l’òpera

Amb l’objectiu de posar l’òpera a l’abast de tothom, des de la Fundació Òpera a Catalunya es duu a terme una important tasca divulgativa a través de propostes diverses, que permeten apropar-se a la lírica i la cultura en general. Dins el programa Bib&Arts del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya del qual forma part la FOC, s’oferiran xerrades divulgatives al llarg de tota la temporada en diferents biblioteques del territori, dins el projecte ‘Llegim l’òpera – Òpera a les biblioteques’ i es realitzen en coordinació amb els teatres que formen part del cicle Òpera a Catalunya, que poden oferir descomptes especials als grups assistents. Altres accions divulgatives que presenten continuïtat aquesta temporada són ‘Òpera en construcció’, un canal de divulgació de l’òpera en format audiovisual; ‘Parlem d’òpera’, un programa de ràdio en coproducció amb Ràdio Sabadell; i ‘El cantant d’òpera’, una sèrie de podcasts creats per l’associació AprÒpera amb fragments d’òpera gravats en directe procedents de les produccions de la FOC.

Enguany incorporem la participació en dos altres projectes: ‘Sons de ciutat’, un programa promogut per l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu d’acostar la música clàssica i la lírica de qualitat als eixos comercials de la ciutat, i ‘Juguem amb Romeu i Julieta’, un espectacle pedagògic en col·laboració amb AprÒpera. En totes dues activitats els protagonistes són cantants que han participant en alguna edició de l’Escola d’Òpera de Sabadell. Amb iniciatives com aquestes, la Fundació Òpera a Catalunya vol posar en relleu el seu compromís amb el recolzament i promoció dels joves cantants locals, a qui es dona l’oportunitat de fer actuacions professionals, tant en la seva temporada regular com en altres activitats.

Des de la Fundació Òpera a Catalunya es continua facilitant l’accés als joves a través d’una promoció exclusiva dirigida a menors de 30 anys, que poden adquirir les entrades a totes les funcions del Teatre La Faràndula de Sabadell per només 10 euros. Tot plegat amb la finalitat de fidelitzar i crear nous públics.