Vés al contingut
QUI SOM

 

La Fundació Òpera a Catalunya (FOC) es constitueix com a l’instrument necessari per garantir la continuïtat i creixement del cicle Òpera a Catalunya, liderat durant més de 38 anys per l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell (AAOS).

La FOC neix com la suma de forces de quatres institucions de referència al sector de la cultura: Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, Orquestra Simfònica del Vallès, Fundació Banc Sabadell i Fundació Fluidra. Dues entitats líders en el desplegament de la música i la cultura al territori català des de la iniciativa civil  i dues fundacions empresarials cabdals en el desenvolupament del país mitjançant la música i la cultura com a eixos principals.

Totes quatre entitats tenen origen i seu a la ciutat de Sabadell i mantenen una llarga trajectòria de compromís amb la cultura a tot el territori català.

Els objectius de la FOC són la creació, producció, direcció, exhibició i comunicació de les produccions operístiques i líriques donant continuïtat a l’activitat actual. Promovent d’aquesta manera el Cicle d’Òpera a Catalunya en col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat, l’Ajuntament de Sabadell, el Ministeri de Cultura, la Diputació de Barcelona i d’altres institucions i amb el suport de diferents patrocinadors, col·laboradors i mecenes.

Sempre tenint present la consolidació i impuls com a centre de producció operística i simfònica arrelat a la Ciutat de Sabadell, com a motor que dona servei a tot el territori català i com a eina de democratització, proximitat, accessibilitat i articulació territorial mitjançant la música. Formen part del circuit d’Òpera a Catalunya les ciutats de Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Manresa, Granollers, Reus, Girona, Vic, Tarragona, Lleida, Viladecans, Tortosa i Barcelona.

L’important llegat històric de l’AAOS ens compromet a seguir treballant amb la màxima dedicació. Potenciant els seus valors, rigor, qualitat i vocació de millorar; la iniciativa privada, l’emprenedoria, l’arrelament a la societat, la potenciació dels joves talents, la sostenibilitat, l’eficiència i la responsabilitat.

Esdevenint una institució de referència, estratègica i prestigi, atractiu pel públic, programadors, institucions i patrocinadors i artistes en els pròxims anys.

PATRONS FUNDADORS DE LA FOC

El 1982, la soprano Mirna Lacambra va crear l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell per tal d’instituir un festival d’òpera a la seva ciutat, assegurant-ne la seva continuïtat. L’octubre del mateix any 1982 es produí el primer títol en el Teatre La Faràndula de Sabadell, Madama Butterfly de Puccini, en el que també debutà el Cor dels Amics de l’Òpera de Sabadell.

Creació, l’any 1987, de l’ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL VALLÈS amb la doble finalitat de servir l’òpera i de poder portar la música simfònica viva a totes les poblacions de Catalunya. El seu debut operístic tingué lloc el 14 de maig en el Teatre La Faràndula de Sabadell amb Madama Butterfly de Puccini. L’any 1988 s’independitzà dels Amics de l’Òpera de Sabadell, constituint-se en Societat Anònima Laboral per continuar col·laborant amb l’AAOS en les produccions d’òpera.

En col·laboració entre la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’AAOS es va endegar la idea de portar les òperes a altres poblacions. Així, el 1989 va néixer ÒPERA A CATALUNYA. El projecte va servir per garantir la continuïtat de l’Orquestra Simfònica del Vallès i difondre l’opera i el simfònic arreu del país. Així, milers de persones han descobert el món de la música, l’òpera i el simfònic a través d’aquest projecte cultural.

Tota aquesta tasca obeeix als objectius de divulgar l’òpera i descobrir nous valors. Al llarg de 37 anys s’han realitzat 900 espectacles a Sabadell, Girona, Granollers, Lleida, Manresa, Reus, Sant Cugat del Vallès, Tarragona, Tortosa, Vic, Viladecans, Mataró, Badalona, Vilafranca del Penedès, Terrassa, Olesa de Montserrat, Sitges, Valls, Cervera, Balaguer, Figueres, Festival de Cap Roig i Festival de Blanes. Fora de Catalunya hem anat a Andorra, Oviedo, Múrcia, Jérez de la Frontera i Montevideo.

L’any 1996 es crea l’ESCOLA D’ÒPERA DE SABADELL, a la qual s’accedeix per mediació de proves de selecció a través del Concurs MIRNA LACAMBRA. L’Escola s’adreça a la professionalització de joves cantants els quals tenen l’oportunitat de formar-se i participar en un muntatge professional per primer cop. Aquestes característiques la fan única a l’estat, donant oportunitat a joves valors.

Aquest és el perfil d’una entitat activa i jove que, gràcies als socis, columna vertebral de l’Associació, i el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sabadell, el Ministerio de Cultura – INAEM, la Diputació de Barcelona i el suport de la Fundació Banc Sabadell, no perd la iniciativa ni el seu coratge al llarg dels anys.

L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) és una realitat que porta la música al cor de les persones des del 1987.

Les emocions són el nostre fort, i per transmetre-les, procurem fer participar i acostar-nos al nostre públic, innovar en els formats i en les maneres de fer música, i aprofundir en el compromís de valor amb la nostra comunitatdes de la ciutat de Sabadell que ens acull fins a tot el territori de Catalunya.

Som singulars, varem néixer fa 32 anys en el si de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, però tot just un any més tard ens convertírem en l’única orquestra simfònica de l’Estat espanyol organitzada empresarialment com a societat anònima laboral, a on els treballadors són alhora els propietaris.

Som solidaris, creiem que la música és un mitjà de transformació social, un factor que ajuda a millorar del nostre entorn i una eina essencial pel desenvolupament de les persones.

Som innovadors, treballem per desenvolupar nous públics per la clàssica, innovant en formats  i establint diàleg amb altres disciplines artístiques com el cinema, la dansa, el teatre o la literatura.

Fundació Fluidra neix el 2016 per posar al servei de la societat i, especialment, d’aquelles persones que més ho necessiten, el coneixement que ha adquirit sobre l’aigua al llarg dels seus 50 anys d’història. La fundació es concep a Fluidra com un pas natural a donar en el seu compromís amb la societat, per focalitzar millor les seves iniciatives de responsabilitat social corporativa i aconseguir impactes grans.

Les activitats de la Fundació Fluidra s’articulen al voltant de dos eixos: l’aigua i la música. D’aquesta manera, les accions realitzades per la fundació es s’alineen amb dos compromisos bàsics: el compromís social, amb projectes orientats a l’accessibilitat, conscienciació i educació sobre l’ús de l’aigua; i el compromís cultural, dedicat especialment a fomentar la música com a element educador i dignificador de les persones.

La Fundació Banc Sabadell es va constituir com a fundació privada l’any 1994 amb la intenció d’estimular l’excel·lència i promoure el coneixement i la cultura.

L’objectiu de la Fundació és promoure activitats de divulgació, formació i investigació en els àmbits educatiu, científic i cultural, així com fomentar el talent jove i donar-li suport. Al llarg de la seva trajectòria, ha contribuït a impulsar activitats en aquests àmbits i també s’ha consolidat com a organitzadora dels prestigiosos guardons Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Biomèdicaa la Investigació Econòmica i a les Ciències i Enginyeria.

TEATRES INTEGRANTS DEL CICLE ÒPERA A CATALUNYA

Teatre Municipal La Faràndula
Sabadell

Teatre Fortuny
Reus

Teatre Kursaal
Manresa

Teatre-Auditori
Sant Cugat del Vallès

Atrium
Viladecans

Teatre L`Atlàntida
Vic

Teatre de La Llotja
Lleida

Teatre Municipal
Girona

Teatre Auditori
Granollers

Teatre Tarragona
Tarragona

Teatre Auditori Felip Pedrell
Tortosa